forhandlerside-moodboard

MOODBOARD

Høst/Vinter 2023

“Tidløs”

«Tidi stod. Alt tagde.»

Av og til står tiden stille. Og noen ting er så fine at de blir tidløse. I kolleksjonen «Tidløs» har designer Aleksandra dykket dypt ned i historien og kulturarven vår, for å hente inspirasjon til splitter nye og samtidig tidløse mønstre.  

Lillebjørn

Langt tilbake i istiden levde det isbjørner helt sør i Norge. Rundt 12.400 år senere dukket et isbjørnskjelett opp under et kjellergolv på Finnøy. Inspirert av historien har vår designer Aleksandra tegnet en isbjørnfamilie omgitt av stjerner og måner. 

Anis

Urter har i tusener av år vært viktige både i matlaging og i folkemedisinen. De er velduftende, viltvoksende og vakre i blomsterflor, som i dette luftige mønsteret, inspirert av anis-blomsten.

Keramikk

Forholdet mellom keramikk og menneske er noe universelt som har eksistert i store deler av historien, og i Norge har det vært laget keramikk siden slutten av steinalderen. Vårt mønster er inspirert av funn av et spannformet leirkar fra eldre jernalder, funnet på Gjesdal i Rogaland.

Vandring

I Vestlygraven ble det funnet biter fra et glassbeger med et frisemotiv fra folkevandringstiden. Det ble utgangspunktet for det sofistikerte og elegante mønsteret vår designer har utarbeidet. Det kommer i en vakker, dyp flaskegrønn farge.

Fossiler

Fossiler i stein – avtrykk etter noe som levde for flere tusen år siden – har alltid fascinert oss. Dette mønsteret har vært med oss i en tidligere kolleksjon, men har nå fått nytt liv i helt nye farger.

Myrull

Mønsteret «Myrull» er håndmalt av designeren vår Aleksandra.

Som navnet vitner om, trives den vakre myrullen best i fuktige myrlandskap. Myrene har en unik evne til å bevare ting i tusenvis av år, og mange viktige funn er gjort her. Å bevare myrene har mange fordeler – de er viktige karbonlagre som tar opp CO2 fra lufta, de demper flom og de er hjem for en rekke insekter, planter og fugler. Å løfte fram myrullen er også en hyllest til myrene, og en påminner om hva de betyr for miljøet.

SOL

Dette håndtegnede mønsteret er inspirert av en helleristning med solmotiv, funnet på en gravhaug. Solen er i mange kulturer tillagt guddommelige kvaliteter som lys og livgiver. Kanskje representerte den også den siste vandring inn i evigheten . . .

“Haugtussa”

Arne Garborgs diktsamling «Haugtussa» er både en sterk fortelling og en hyllest til jærnaturen. I det åpne jærlandskapet vandrer Veslemøy, kalt Haugtussa på grunn av de synske evnene sine. Hun gjeter sauer og kyr, sitter ved rokken eller steller dyra i fjøset. Gjennom diktene trer Veslemøys bakgrunn og miljø fram. Den sky og fattige jenta utvikler et kjærlighetsforhold til Jon, som sviker henne. Veslemøy sørger så dypt at hun er nær ved å ta livet av seg, men klarer å komme seg ut av mørket. Fortellingen rammes inn av nære skildringer av skiftende vær og årstider, jærlandskapets folk, planter og dyr, og krydres med synene hennes – en verden full av troll, huldrer og drauger og andre underjordiske skapninger . . .

I arbeidet med kolleksjonen «Haugtussa» har Lilleba hentet inspirasjon til mønstrene fra flere aspekter ved Garborgs diktning, og fra tekstilkunst med motiv fra dikt.

VÅR

Mose

“So sat me kvilte
på Moseseng
å du, det var
blide Dagar.”

Sitatet er fra diktet “Laget”, om vakre minner fra varme dager med dans og lek. Vårt bestselgende mønster “Mose” har derfor fått nytt liv med glade, drømmende farger.

Veslemøy rosa, beige

“Ho er mager og myrk og mjaa
med brune og reine Drag
og Augo djupe og graa’
og stilslegt, drøymande Lag.”

Beskrivelsen av Veslemøy inspirerte designer Aleksandra til å gi det feminine blomstermønsteret beige og brune toner. Unge Veslemøy har både en mørk og en lys side, så mønsteret har også fått en rosa variant.

Fuglar

«Vi – vipp! Segjer viba,
ho rid seg so høg ein hest.
Fjør hev ho i hatten,
og fløyels kufte,
og kvite silkevest.»

Vår designer Aleksandra har håndtegnet dette mønsteret, som inneholder alle fuglene i diktet «Fuglar» – kråke, skjære, stare, vipe, erle og lerke. Kikk nøye etter, så finner du dem!

Blåbær-lid

“Å nam-nam,
så søtt og godt!
Ja når det
slik seg lagar!
Og allestad
blått i blått”

Mønsteret «Blåbær-lid» er inspirert av diktet med samme navn. Naturen vår byr på mye godt, og å sove i dette mønsteret kan fort gi søte sommerdrømmer om bugnende blåbærris . . .

Sporven

“Smaa-Sporven gjeng i Tune
og tippar Korn og ribbar Straa
og hev so god ein Une
og lær åt Katten graa.”

Diktet «Sporven» er lystig tonesatt og har blitt en kjent og kjær barnesang. Akkurat som i sangen tripper småspurvene i mønsteret fornøyd rundt på tunet. De små vil elske å synge om dem med Sporven-pysjen på!

Haust

“No rullar Have svært mot Land
med Skùm um skavlande Ryggir
og bryt seg sprengt mod Øydestrand,
der berre Vindtroll byggjer.”

Mønsteret «Haust» er håndmalt av designeren vår. Hun ville vise det majestetiske, litt skumle, men også svært imponerende Norskehavet Arne Garborg beskriver i dette diktet.

Måneskinnsmøyane

«Kvite Møyar som gjeng i Ring;
stille sviv dei i Stìg og Sving.
Det er som ein Dans i Draumar
til Takt av stilslegt Sylvklokke-kling.

Bygde er dei av Lufti blå;
Kjolar av Måneflor hev dei på,
sauma med Stjerneglitter,
løynadne lett dei barmar små.»

Mønsteret basert på diktet «Måneskinsmøyane» er inspirert av tekstilkunstverket med samme navn, av kunstnerne Herborg Kverneland og Herborg Larsen, 2001. Verket er utstilt i rådhuset til Time kommune.

Designer Aleksandra har designet det drømmende mønsteret i tett samarbeid med Kverneland

SOMMER

Valmuer

«Du surlande Bekk,
Du kurlande Bekk,
Her ligg du og kosar deg varm og klår:
Og speglar deg rein
og glid yvi Stein,
so sullar so godt
og mullar so smått
og glitrar i Soli med mjuke Bår’.
Å, her vil eg kvile, kvile.»

Dette klukkende, sommerlige sitatet er fra Haugtussa-diktet «Ved Gjætle-bekken». Ville valmuer var et kjent syn på sommerengene for en del år siden, nå skaper de magi i mange hager. Den vakre planten fortjener sitt eget sommermønster i denne kolleksjonen, synes vi.

Fnugg

«Snøen fell i gråe Kveld
Stilt or mjuke Lufti.
Stilt og tett, lint og lett;
legg som Dunseng mjuk og slett
dunkvit yvi Tufti.»

Mønsteret «Fnugg» er inspirert av Haugtussa-diktet «Kvelding». Det har allerede vært med oss i noen år, men kommer nå i grå-beige toner som passer for alle – uansett alder og kjønn.

Haugkallen rosa og blå

«Fram dansar den Haugkall fager og blå,
med gullring om håret som fløymer;
han giljar for Veslemøy til og frå,
og tonane ikring honom strøymer.
Å hildrane du!
Med meg skal du bu,
i Blåhaugen skal du din sylvrokk snu.»

Dette mønsteret er inspirert av den vakre, blå Haugkallen fra Haugtussa-diktet «Troll-dans». Blått, klassisk, geometrisk og flott – perfekt for matchende pysjer til hele familien.